Zima na pražském letišti: O tři společnosti méně, o tři linky více

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Letecký provoz z Prahy bude během zimního letového řádu srovnatelný s minulou zimou. Pravidelné linky budou směřovat do 106 destinací, což je o tři více než před rokem. Naopak počet aerolinií se meziročně o tři sníží. Zimní letový řád platí od neděle 25. října do 27. března. Oznámila to mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Nově jsou v zimním letovém řádu spoje do měst, kam se začalo z Prahy létat už během léta. Jde například o linku ČSA do Taškentu nebo lety nízkonákladových dopravců Wind Jet do italského Forli a maďarského Wizz Air do Eindhovenu, Liverpoolu, Malmö, Paříže - Beauvais a Sandefjordu.

Mezi destinace spojené s Prahou přímými lety se od 4. prosince vrátí severoirský Belfast. Spoj do Belfastu bude provozovat letecká společnost bmibaby čtyřikrát týdně. Do Prahy se také vrací letecká společnost Cimber Sterling Airlines, která od neděle bude létat do Kodaně.

"Navzdory nelehkému ekonomickému období se nám daří udržovat nabídku destinací s přímým spojením z Prahy ve srovnatelném období na úrovni loňského roku a eliminovat tak další poklesy výkonů," uvedl vrchní ředitel pro letecký obchod Jiří Pos.

Naopak některé linky z letového řádu zmizí či již zmizely. ČSA již dříve oznámily, že v rámci boje o záchranu omezí provoz o pět procent ve srovnání s loňskou zimou. Firma tak zruší linky do Manchesteru a New Yorku a omezí spojení například do Osla, Rigy a Žiliny. V zimě také nebude Delta Air Lines létat do Atlanty.

Cestující nemohou počítat se společností SkyEurope, která v létě zkrachovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK