MZe chce až 400 milionů ročně z PF na pozemkové úpravy

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona, která má umožnit Pozemkovému fondu ČR (PFČR) poskytovat ročně až 400 milionů korun na provádění pozemkových úprav. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Novela bude kvůli urychlení legislativního procesu prezentována jako poslanecký návrh.

"Právníci ministerstva zemědělství dnes ráno dostali pokyn, aby dopracovali finální verzi návrhu novely. Cílem je, aby se novela dostala ke schválení poslanci co nejdříve," uvedl Šebesta.

Přestože na pozemkové úpravy letos směřuje rekordních 1,9 miliardy korun, chybí na realizaci plánovaných projektů zhruba 100 milionů Kč. "Znamená to, že některé činnosti v posledních dvou měsících letošního roku bude možno dořešit až začátkem roku příštího," uvedl Šebesta.

Pozemkové úpravy upřesňují majetkové vztahy k půdě, jsou také využívány pro uspořádávání pozemků před výstavbou dálnic či železnice. V jejich rámci vznikají nové rybníky nebo je obnovována zeleň v krajině, čímž se omezuje půdní eroze, která každoročně způsobuje mnohamilionové škody. Jejich údajně pomalý průběh má dlouhodobě řadu kritiků. Dle ministerstva situaci komplikuje kromě složitosti samotného procesu úprav také nedostatek financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK