Slovensko nemusí platit Austrian Airlines, arbitráž je zastavena

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. října (ČTK) - Slovensko nemusí zaplatit rakouské letecké společnosti Austrian Airlines (AUA) 15 milionů eur (asi 385,8 milionu Kč) ve sporu o údajně zmařenou investici do Slovenských aerolinií (SA). Jednání v této věci definitivně zastavil mezinárodní arbitrážní tribunál, sdělilo dnes ČTK slovenské ministerstvo financí.

Rakouská firma v minulosti zachránila SA před krachem, slovenský přepravce ale později skončil v konkurzu a rakouský podnik neúspěšně žádal slovenskou vládu o kompenzace.

"Tribunál rozhodl ve prospěch Slovenské republiky a jednání definitivně zastavil," napsal ve stanovisku mluvčí ministerstva financí Miroslav Šmál. Ukončený spor před mezinárodním tribunálem je podle mluvčího v pořadí třetím případem vedeným na základě uzavřených dvoustranných investičních dohod, kterému Slovensko čelilo.

Aerolinky AUA si ještě v roce 2006 nárokovaly, aby jim Slovensko vyplatilo staré dluhy v objemu zhruba 170 milionů slovenských korun (5,64 milionu eur; asi 145,1 milionu Kč). Vláda slovenského premiéra Roberta Fica ale o zaplacení nerozhodla. Rakouský podnik se proto přestal podílet na financování Slovenských aerolinií, které se tak dostaly do potíží.

V roce 2004 Austrian Airlines zachraňovaly slovenského leteckého přepravce před krachem a nabyly většinu jeho akcií. Podle smlouvy a dodatku, které podepsal exministr dopravy Pavol Prokopovič, měla pomoc AUA dosáhnout maximálně 200 milionů slovenských korun (6,64 milionu eur; asi 170,8 milionu Kč). Zbývající náklady na ozdravení podniku měl údajně nést stát.

Slovensko v roce 2005 neuspělo v mezinárodním sporu s Československou obchodní bankou, které po dohodě vyplatilo více než 25 miliard slovenských korun (829,85 milionu eur; asi 21,34 miliardy Kč). Stát ale čelí i dalším mezinárodním žalobám. Nizozemská společnost HICEE, která je akcionářem zdravotní pojišťovny Dôvera, s vládou vede spor kvůli omezení použití zisku zdravotních pojišťoven. HICEE patří do finanční skupiny Penta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK