Podíl O2 na trhu pevných linek od roku 2005 klesl na 84 procent

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Podíl Telefóniky O2 na trhu pevných linek se od roku 2005 do loňska snížil o 14 procentních bodů na 84 procent. Největším alternativním operátorem byla loni kabelová společnost UPC s podílem 6,2 procenta. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Za O2 a UPC co do počtu linek následoval s podílem 3,5 procenta MobilKom, který provozuje síť U:fon. Dalšími v pořadí jsou České Radiokomunikace s dvouprocentním podílem a společnost ČEZ ICT s 1,1 procenta trhu.

Koncem minulého roku bylo v provozu více než 2,2 milionu pevných telefonních linek, což představuje pokles během tří let o 30 procent. Telefónica provozovala 1,9 milionu telefonů.

Počet provolaných minut v pevných sítích klesl zhruba na polovinu, tedy čtyři miliardy minut. Podíl minut provolaných v rámci služby volba nebo předvolba operátora, která umožňuje volat zákazníkovi Telefóniky přes síť jiného poskytovatele, se naopak zdvojnásobil na téměř 15 procent.

Podle Českého telekomunikačního úřadu na trhu stále neexistuje zcela konkurenční prostředí a je nutná regulace cen Telefóniky O2. Mezioperátorský poplatek je nyní stanoven na 30 haléřů za minutu místního spojení ve špičce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK