ČT sníží počet vedoucích pracovníků, další propouštění příští rok

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Česká televize sníží od 1. listopadu počet vedoucích pracovníků ze třinácti na deset. Na dnešním zasedání Rady ČT to řekl generální ředitel České televize Jiří Janeček. Do 1. dubna by veřejnoprávní instituci mělo opustit 120 zaměstnanců.

Propouštění podle něho vyvrcholí v příštím roce, kdy má být například zrušen zahraniční štáb v Bruselu. V sídle EU místo toho zůstane jeden zpravodajský útvar, který by měl být podle Janečka schopen vše dostatečně pokrýt. Televize už také nepočítá s postem zahraničního zpravodaje ve Vídni.

"Tato redukce se nedotkne obsahu ani kvality zpravodajství, jelikož část práce lze provádět z Prahy," řekl šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich.

K personálním krokům vede televizi snaha o snížení nákladů. S tím souvisí také to, že Janeček už nyní zaměstnancům odebral manažerské vozy a usiluje o úspory v rámci služebních cest. "Dále také zvažujeme zmrazení mezd zaměstnanců na příští roky. O tom nyní jednáme a konzultujeme to s odbory," řekl radním Janeček.

Dále propouštět hodlá televize v průběhu příštího roku; do dubna by mělo odejít 120 zaměstnanců. "Toto propouštění nebude definitivní a mělo by vyvrcholit v období kolem září příštího roku," řekl Janeček. Naopak Česká televize hodlá v příštím roce ustavit zpravodajský post na Blízkém východě.

Podle dřívějšího vyjádření Janečka by se mohlo propouštění týkat zhruba 30 procent z celkových asi 2300 zaměstnanců podle výsledků personálního auditu.

Janeček současně pověřil nynějšího šéfa projektu digitalizace Pavla Hanuše vedením celkové restrukturalizace ČT. Hanuš je od počátku října kmenovým zaměstnancem televize. "Začneme pracovat na strategických změnách a navrhovat je vedení televize. Koncepci bychom měli předložit ke schválení do konce února 2010 - v průběhu ledna by však měla být hotová," řekl Hanuš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK