ČD Cargo chce získat v ČD Logistics většinový podíl 56 procent

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. října (ČTK) - Dceřiná společnost Českých drah a největší nákladní vlakový dopravce v Česku ČD Cargo chce ve společnosti ČD Logistics získat většinový, 56procentní podíl. Ve firmě dosud vlastnil podíl 34 procent. Od společnosti Viamont ale chce nyní koupit celý podíl této firmy v ČD Logistics ve výši 22 procent. ČTK to dnes řekl mluvčí ČD Cargo Zdeněk Větrovec. Transakci na žádost ČD Cargo začal zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

"Byla uzavřena smlouva o odkupu 22procentního podílu se společností Viamont za nominální cenu. Transakce bude uzavřena po schválení ÚOHS," uvedl Větrovec. Konkrétní cenu za níž podíl koupí neuvedl. Základní jmění ČD Logistics činí deset milionů korun, vydáno bylo 100 kmenových akcií ve jmenovité hodnotě 100.000 Kč. Cena za transakci tak zřejmě činí 2,2 milionu korun.

ČD Cargo tak podle Větrovce získá možnost kontrolovat firmu ČD Logistics. "Dojde k rozšíření nabídky zákazníkům ČD Cargo zejména v oblasti poskytování přepravy, zasilatelství a souvisejících logistických služeb," uvedl Větrovec k důvodům, které ČD Cargo k obchodu vedly.

ČD Logistics poskytuje služby v oblasti železniční přepravy, skladové logistiky a distribuce kusových zásilek. Společnost byla založena v polovině roku 2007, působí na území Evropy. Specializuje se také na skladování a manipulaci ve skladištích, které mají napojení na železniční infrastrukturu.

ČD Cargo vykázala za pololetí ztrátu před zdaněním 371 milionů korun, loni hospodařila se ziskem 335 milionů korun. Objem přeprav klesl o 30 procent na 31 milionů tun. Zisk před započtením daní, odpisů a úroků (EBITDA) činil 121 milionů korun, konečnou ztrátu tak podle firmy způsobují vysoké odpisy.

Tržby ČD Cargo v pololetí klesly o čtvrtinu na sedm miliard korun. Důvodem je prý hospodářská recese a pokles poptávky ze strany českých i zahraničních zákazníků. Největší propad registruje společnost u přeprav železa a strojírenských výrobků (o 53 procent), výrazně poklesly také přepravy černého uhlí a koksu (o 41 procent) a automobilů a jejich dílů (o 36 procent).

Výsledky hospodaření ČD Logistics zatím nezveřejnila. Podle databáze Prodata na základě výpočtu společnosti Čekia má ve firmě podíl 22 procent společnost Čechofracht a dalších 22 procent právě Viamont. Menšinovým akcionářem byla podle únorového zápisu z valné hromady firmy kromě ČD Cargo i společnost Eximtra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK