Řada pojišťoven prý zdraží povinné ručení, pojišťovny to odmítají

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Řada pojišťoven, například AXA, Kooperativa, Slavia, Triglav, Uniqa či Wüstenrot, připravuje zvýšení sazeb povinného ručení v průměru až o deset procent na jaro příštího roku. ČTK to dnes řekl Pavel Ronovský, ředitel makléřské společnosti Top-pojištění.cz, která nabízí uživatelům uzavření pojištění prostřednictvím internetu. Pojišťovny to ale odmítly.

"O úpravách sazeb v příštím roce rozhodnuto není a ani nemůže být. Nikdo nemůže předem přesně vědět, jak se bude vyvíjet vývoj škod v jednotlivých druzích pojištění," řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. O případném zvyšování sazeb na příští rok zatím není definitivně rozhodnuto, uvedl mluvčí AXA Radek Zeman. "V dohledné době žádný pohyb sazeb nepřipravujeme," podotkla mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Česká pojišťovna připravuje podle Ronovského zvýšení sazeb hned na začátek nového roku. "Nezdražujeme," uvedl ale mluvčí ČP Václav Bálek. Většina řidičů zaplatí podle něj v roce 2010 za povinné ručení přibližně stejnou částku jako letos. Bonusy za jízdu bez nehody má více než 90 procent klientů ČP a ti všichni získají o pět procent vyšší slevu než v roce 2009. Hlouběji do peněženky ale nemusí sáhnout ani novopečení šoféři, neboť ČP jim umožní přenést si bonus od svého rodinného příslušníka, dodal.

Pojišťovny Allianz, Česká podnikatelská pojišťovna a ČSOB Pojišťovna zvýšily své sazby už nyní, a to v rozmezí od pěti procent do 12 procent, upozornil Ronovský. Jediná Hasičská pojišťovna prý vyčkává a ke změně sazeb se zatím nevyjádřila.

ČSOB Pojišťovna na tiskové konferenci počátkem října oznámila, že její základní sazby v příštím roce stoupnou o pět procent, většina vlastníků vozidel ale bude za pojištění odpovědnosti platit méně než letos díky bonusům za jízdu bez nehod a dalším slevám. "Povinné ručení je tak individuální záležitost s tolika faktory, že není možné definovat průměrného klienta. Většina klientů spadá do slevových programů," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda.

Pojišťovny zveřejňují pravidelně každý rok nové sazby povinného ručení na přelomu října a listopadu. Je to z historického důvodu, protože většina řidičů měla dříve smlouvy uzavřené k 1. lednu. Nyní to ale už platí jen pro zhruba 28 procent celého trhu, upozornil Ronovský.

Pojišťovny nutí podle něj ke zdražení pojištění především horší vývoj škod, zdražení cen za opravy vozidel, odškodnění zraněných či usmrcených osob, zvýšení nákladů na platby integrovanému záchrannému systému a také zvýšená hranice škod, u kterých již nemusí asistovat policie. Pojišťovny zaznamenaly v prvním pololetí o pět procent škod v rámci povinného ručení více než ve stejném období loni. Také objem škod vzrostl v tomto období o nejméně pět procent, vyplývá z údajů České kanceláře pojistitelů.

Od příštího roku lze dosáhnout u všech pojišťoven bonusu za jízdu bez nehody nejméně 50 procent ceny, u některých je bonus dokonce až 60 procent. V kombinaci s různými akčními slevami a bonusy lze dosáhnout úspory až 70 procent. "Být dobrým řidičem a nebourat se tedy skutečně již vyplatí," poznamenal Ronovský

Povinné ručení poskytuje nyní 15 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy je stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK