Koruna odpoledne oslabila a vrátila se nad 25,80 Kč za euro

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Koruna dnes dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám, ještě před polednem však otočila směr a vrátila se nad 25,80 korun za euro. Před 17:00 byla na 25,85 Kč/EUR a proti úternímu závěru tak oslabila o čtyři haléře. K dolaru uzavřela o čtyři haléře silnější na 17,23 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

V ranních hodinách regionální měny zpevňovaly s tím, jak dolar atakoval svá několikaměsíční minima. "Maďarský forint dokonce nakrátko zpevnil na svoji letošní nejsilnější úroveň vůči euru, když se pohyboval těsně nad hranicí 264 HUF/EUR. Nicméně ještě dopoledne se měny vrátily ke slabším úrovním. Nejvíce v regionu oslabila česká měna (téměř 0,2 procenta), když se opět vrátila nad hranici 25,80 za euro," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Ke ztrátám koruny podle něj přispívají i očekávání ohledně blížícího se zasedání centrální banky.

Euro dnes poprvé od srpna 2008 prolomilo hladinu 1,5 USD/EUR a dostalo se až na 1,5002 USD/EUR. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je jedním z důvodů nižší averze investorů k riziku. "Dolaru však uškodil také zápis z posledního jednání britské centrální banky. Ten ukázal, že její zástupci nejsou nakloněni dalšímu rozšiřování stimulačních programů," poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK