Euro k dolaru poprvé za 14 měsíců stouplo nad 1,50 USD

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Evropská měna dnes posilovala a poprvé od srpna 2008 stoupla nad 1,50 USD. Dolar tlačí dolů očekávání, že Spojené státy nebudou ještě nějaký čas zvyšovat úrokové sazby.

V 17:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o půl procenta na 1,5007 USD. Vůči jenu euro stouplo o 0,86 procenta na 136,58 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,37 procenta na 91,02 JPY.

Dolar dnes klesl vůči většině hlavních měn, včetně britské libry. Přispěla k tomu zpráva z posledního zasedání britské centrální banky, která ukázala, že představitelé měnového výboru neplánují rozšířit program odkupu majetku a mají různý pohled na vývoj inflace. Podle analytiků to naznačuje, že centrální banky mimo USA zvažují stahování programů na podporu ekonomik, což zvýší tlak i na centrální banku USA (Fed), aby je následovala.

Šéf Fedu Ben Bernanke již dříve uvedl, že úrokové sazby by měly zůstat ještě určitou dobu na současné nízké úrovni blízko nuly. Nízké úrokové sazby však znamenají pro dolar nižší atraktivitu pro investory.

První centrální bankou zemí rozvinutého světa, která od vypuknutí finanční krize zvýšila sazby, se stala na počátku tohoto měsíce australská centrální banka, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK