Dvořák nepodepsal dodatky odborů ČSA, chce větší redukci mezd

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Nový šéf představenstva Českých aerolinií Miroslav Dvořák nepodepsal dodatky ke kolektivní smlouvě, které mu odevzdala většina odborových organizací. Podle nich by se platy pilotů snížily o 15 procent, ostatních zaměstnanců o něco méně. Podle informací ČTK Dvořák dál jedná s odbory o zhruba dvojnásobné redukci mezd.

Dnes se uskutečnilo další kolo jednání odborářů s Dvořákem, který se ujal funkce v pondělí. Obě strany však o výsledcích jednání zatím nechtějí informovat.

Nový šéf dozorčí rady Miroslav Zámečník odkázal právě na Dvořáka s tím, že všechny dodatky si odnesl on. "K jednání s odborovými organizacemi se nebudeme vyjadřovat až do chvíle, kdy budou ze strany nového vedení Českých aerolinií s jednotlivými odbory podepsány dodatky ke kolektivní smlouvě," uvedla Dvořákova mluvčí Eva Krejčí.

Sdílnější byl předseda základní organizace Odborového svazu dopravy v ČSA Ondřej Štursa. "Tento návrh spadl pod stůl. Nyní se jedná o novém návrhu nového předsedy představenstva a ten má naši podporu," uvedl k dodatkům. Odborové organizace prý dnes vyjádřily Dvořákovi podporu a "v tomto duchu budou jednání vedena".

Podle informací ČTK Dvořák důsledně sleduje zadání dozorčí rady a chce docílit snížení platů pilotů o 30 procent a ostatních zaměstnanců o 15 procent. To by mělo firmě ušetřit zhruba 1,1 miliardy korun ročně. Redukce by se neměla týkat zaměstnanců s nejnižšími platy, hranice by měla být zhruba 22.000 korun.

"Je pravda, že ze strany ČSA ještě nejsou dodatky podepsány, my pokračujeme dále v jednání. Věřím, že se to podaří dokončit," řekl za piloty ČSA šéf jejich odborové organizace Filip Gaspar.

Piloti berou v průměru zhruba 210.000 korun měsíčně, průměr v ČSA přesahuje 60.000. Platy mají být sníženy od 1. listopadu, dohoda by měla být podepsána do pondělního jednání vlády. Gaspar vyjádřil naději, že podpis pod dodatky bude v pátek či o víkendu.

ČSA nyní bojují o záchranu, na konci roku se očekává ztráta firmy přes tři miliardy korun. Snížení mezd má být základním krokem k ozdravení podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK