Fed: Ekonomika USA se pomalu dostává z recese

21.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. října (ČTK) - Ekonomické podmínky se stabilizovaly nebo mírně zlepšily ve většině oblastí USA a ekonomika se pomalu dostává z recese. Uvedla to ve své pravidelné zprávě nazvané Béžová kniha centrální banka USA (Fed).

Podle Fedu je zlepšení patrné hlavně ve dvou oblastech nejvíce postižených krizí - v rezidenčních realitách a zpracovatelském průmyslu. Centrální banka však i nadále špatně hodnotí trh s komerčními nemovitostmi, který je považován za jednu z posledních problémových oblastí. "Nejslabší sektor jsou komerční nemovitosti, podmínky jsou zde popisovány jako slabé nebo sestupné ve všech oblastech," uvedl Fed.

Situace na trhu práce je podle Fedu v jednotlivých oblastech většinou slabá nebo smíšená, ale objevují se již první občasné známky zlepšování. To by mohlo znamenat, že nejvýraznější pokles počtu pracovních míst má ekonomika za sebou. Obnovení růstu počtu pracovních míst však Fed zatím nečeká.

Vládní pobídka pro první kupce domů podpořila prodej levnějších domů, dodal Fed. Výstavba domů však i nadále zůstává slabá, napsala agentura Reuters.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesla ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Většina analytiků věří, že americká ekonomika v druhé polovině letošního roku vzroste o tři procenta, a skončí tak jedna z nejhorších recesí ekonomiky od 30. let minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK