Akcie v Japonsku oslabovaly

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. října (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes klesaly, většinu ztrát se jim ale podařilo smazat. Dolů zamířily akcie firem prakticky ze všech odvětví a trh částečně reagoval na středeční pokles akcií ve Spojených státech. Na devizových trzích se mírně zvyšoval kurz dolaru, i tak ale zůstává blízko nejnižších hodnot za posledních 14 měsíců.

Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 dnes oslabil o 66,22 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,64 procenta na hodnotě 10.267,17 bodu. V průběhu dne měl ale mnohem vyšší ztráty, které v jednu chvíli dosahovaly 1,7 procenta. Širší index Topix klesl také o 0,6 procenta a uzavřel na 908,60 bodu.

Ve Spojených státech se akciové indexy ve středu vyvíjely poměrně příznivě, těsně před koncem obchodování se ale vydaly prudce dolů. Analytik společnosti Rochdale Research Richard Bove totiž zhoršil hodnocení akcií finanční skupiny Wells Fargo, jejíž akcie pak oslabily a stáhly s sebou i další bankovní tituly.

Růst neudržela ani letecká společnost Japan Airlines, jejíž akcie v minulých dnech výrazně zpevnily díky nadějím, že firma si zajistí financování plánované restrukturalizace. Akcie dnes odepsaly asi 3,2 procenta a k jejich poklesu přispěla zpráva, že aerolinky by za celý finanční rok mohly mít ztrátu v přepočtu až 5,5 miliardy dolarů (asi 95,4 miliardy Kč).

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, jeho zisky ale nebyly výrazné a měna se dál pohybuje na nejnižších úrovních vůči euru i vůči koši měn. Klesal naopak kurz australského dolaru, kde obchodníci vybírají zisky. Australský dolar, stejně jako další takzvané komoditní měny, v letošním roce vůči dolaru americkému výrazně zpevňují kvůli očekávání vyšší poptávky po komoditách.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,3 procenta na 75,201 bodu. Ve středu spadl na 74,940 bodu a dostal se nejníže od loňského srpna. Australský dolar k americkému klesl o 0,2 procenta na 0,9253 USD, novozélandský dolar k americkému oslabil o 0,5 procenta na 0,7536 NZD.

Euro k dolaru, které ve středu po více než roce vystoupilo nad psychologicky důležitou hranici 1,5 USD a dostalo se až na 1,5047 USD, během dneška růst zastavilo. Jeho kurz klesl o 0,1 procenta na rovných 1,5000 USD. Analytici se ale domnívají, že euro by v růstu mohlo pokračovat. Na rekordních 1,6040 USD se euro ocitlo loni v červenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK