Koruna oslabila na více než dvouměsíční minimum

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Česká měna kolem 10:15 oslabila vůči euru na 26 Kč/EUR. Podle agentury Reuters se na této úrovni obchodovala naposledy na začátku srpna. Vůči dolaru koruna klesla na 17,37 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Koruna hned v úvodu rychle ztrácí a obchoduje se vůči euru na hranici 26,00 Kč/EUR. Z regionu příliš zpráv nepřichází," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Maďarský maloobchod opět vykázal výrazný pokles, což je jen dalším, i když mírným příspěvkem k dnešnímu negativnímu vývoji, dodal Vlk. Tržby maloobchodů v Maďarsku za srpen klesly meziročně o 7,2 procenta.

Americký dolar po překonání hranice 1,50 USD/EUR mírně posílil, kolem 10:15 se obchodoval na 1,4961 USD/EUR. To je podle Vlka malý úspěch, který oddaluje další oslabování nad zmíněnou úroveň. Nemělo by k němu ale dojít bez toho, že se nálada na akciových trzích opět vzchopí. Do té doby dolar může ještě mírně získávat, uvedl Vlk.

Trh dnes očekává další firemní výsledky, bude zveřejněna i týdenní zpráva z amerického trhu práce. Indikace síly spotřebitelské poptávky jsou v souvislosti s udržitelností ekonomického oživení bedlivě sledovány. Proto i dnešní čísla mají potenciál aspoň krátkodobě trhy ovlivnit, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK