Praha předloží parlamentu změnu zákona o loteriích

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Praha předloží parlamentu změnu zákona o loteriích. Rozhodli tak dneska zastupitelé hlavního města. Vedení magistrátu se nelíbí nárůst počtu takzvaných videoloterijních terminálů. Ty povoluje na rozdíl od klasických výherních automatů ministerstvo financí a město je nemůže zakázat.

V Praze se počet videoloterijních terminálů zvýšil od začátku roku 2008 o 3000. Vedení města se přitom snaží počty výherních hracích přístrojů snižovat, od roku 2007 jejich počet omezilo asi o deset procent.

Novela zákona staví videoloterijní terminály na stejnou úroveň jako klasické výherní automaty. Jejich povolování by po novele měla ve své kompetenci města a obce. Praha by tak mohla přijmout podobnou vyhlášku, kterou nyní reguluje provoz výherních automatů na svém území.

Změnit zákon o loteriích chce také KDU-ČSL. Strana již představila svůj návrh zcela nového zákona, který by také řešil problematiku videoloterijních terminálů. Rovněž ministerstvo financí chce tento měsíc předložit vládě dlouhodobě připravovaný návrh nové právní úpravy loterií a sázek.

Podle odborníků může mít v Česku problém až 300.000 lidí s hraním hazardních her, mezi které počítají i například sázení na sportovní utkání. Počet závislých patologických hráčů se odhaduje na 100.000.

Podle informací Ústavu zdravotnických informací a statistiky se loni léčilo v ambulantních zdravotnických zařízeních 1383 pacientů s diagnózou patologického hráčství, to je o 14,7 procenta víc než v roce 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK