ČD chystají vydání dluhopisů za dvě miliardy na nákup vozů

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - České dráhy chystají emisi dluhopisů v předpokládaném objemu dvě miliardy Kč. Dráhy již uzavřely mandátní smlouvu s ČSOB, získané prostředky chtějí využít zejména na nákup nových železničních vozů. Předpokládaný termín vydání dluhopisů je letošní listopad, uvedla dnes firma. Historicky první emise Českých drah je podmíněna souhlasem ČNB.

Dluhopisy se splatností v roce 2012 jsou určeny pro tuzemské investory. Dluhopisy nebudou kotované ani obchodovatelné na žádném regulovaném trhu.

Prostředky získané prostřednictvím emitovaných dluhopisů dráhy využijí k financování svého investičního programu, především k nákupu moderních železničních vozidel využívaných v rámci služby ve veřejném zájmu. Na tyto služby společnost uzavírá dlouhodobé smlouvy se státem a kraji. Smlouvy zajišťují plnou úhradu prokazatelné ztráty včetně přiměřeného zisku po dobu až deseti let.

Dráhy chtějí podle generálního ředitele Petra Žaludy v roce 2012 vydat obligace za minimálně deset miliard korun a z jejich prodeje poté financovat obnovu vozového parku. Aby se vozový park s průměrným stářím 26 let výrazněji omladil, potřeboval by podnik investovat minimálně osm miliard korun ročně. Letos na koleje vyjedou nové vozy za 4,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK