Absurditou roku je nesmyslné vybavení ordinací fyzioterapeutů

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - V anketě Absurdita roku 2009, která upozorňuje na podivuhodné administrativní povinnosti podnikatelů, získalo nechvalné prvenství zákonné nařízení pro fyzioterapeuty mít v ordinaci dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a ledničku. Výsledky dnes na happeningu na pražském Václavském náměstí oznámil zástupce šéfredaktora Hospodářských novin Martin Jašminský.

Ze tří tisíc účastníků ankety pro tuto povinnost hlasovalo téměř 24 procent. "Ledničku lze použít jen k uložení gelů, to by ale musela ta lednička mít mrazák a o tom se v zákoně nic nepíše. Nechápu, proč ve věcném vybavení není před těmito "nezbytnostmi" uveden například goniometr, olovnice, krejčovský metr, neurologické kladívko, tedy nástroje, bez kterých nelze fyzioterapii dělat," uvedla fyzioterapeutka z Prahy, která tuto povinnost do soutěže nominovala.

Velmi těsně s 23 procenty hlasujících se na druhém místě umístila povinnost přijít na správu sociálního zabezpečení s výpisem z obchodního rejstříku, který dosvědčuje existenci firmy. Samotný úřad si přitom zástupce firmy zve právě proto, že firma existuje. Trojici uzavírá s 19 procenty hlasů absence vyhlášky, která by rozlišovala mezi jednotlivými typy čističek odpadních vod. Dosud tak majitelé malých firem nebo vlastníci rodinných domů podstupují stejný byrokratický proces jako velcí investoři.

Cílem ankety Absurdita roku je na tyto nesmysly upozornit a dožadovat se jejich odstranění. Prezident Hospodářské komory Petr Kužel míní, že díky této soutěži si nyní úředníci dávají větší pozor. Problém je ovšem podle něj v tomto směru s evropskou legislativou. Generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová upozornila na to, že i přes avizované legislativní změny podle průzkumu asociace nepociťuje 88 procent podnikatelů žádné snižování administrativy.

Předchozí ročníky ankety Absurdita roku byly podle organizátorů úspěšné. Po upozornění na nejkřiklavěji absurdní podnikatelské povinnosti už tato nařízení byla odstraněna či se jejich odstranění dostalo do legislativního procesu. Loni bylo pro podnikatele nejnesmyslnější povinností nakládat s vytěženou ekologicky čistou zeminou jako s odpadem, což bylo dále spojeno s náročnou administrativou. Toto nařízení prý také již brzy zmizí.

Třetí ročník ankety Absurdita roku byl vyhlášen při příležitosti zahájení podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2009 a Zlaté stránky Živnostník roku 2009, jejichž cílem je podpora malého a středního podnikání. Od dubna do září zaslali podnikatelé kolem stovky námětů, ze kterých bylo vybráno sedm nejzajímavějších kandidátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK