Těžba uranu v Rožné se chýlí ke konci, konečný termín však nepadl

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rožná (Žďársko) 22. října (ČTK) - Těžba uranu v Rožné na Žďársku se zřejmě chýlí ke konci, nedávno ukončený průzkum v hlubinách dolu nenašel dost zásob. Termín uzavření dolu však ještě nebyl stanoven. Podle současného předpokladu by těžba měla pokračovat ještě tři roky, řekl dnes ČTK ředitel státního podniku Jiří Jež. V Rožné je poslední otevřený uranový důl ve střední Evropě. Uran se tam těží přes půl století. Nyní v dole pracuje asi 500 horníků.

Ověřené zásoby uranové rudy jsou v dole do poloviny roku 2011, další se ještě postupně objevují. Těžba by tedy zřejmě mohla pokračovat až do konce roku 2012. Ložisko však podle Ježe pomalu končí. Důl má 24 pater, která zasahují až 1200 metrů pod zemský povrch. "Pod 24. patro už rozhodně nepůjdeme," konstatoval ředitel. Doplnil, že na uzavření dolu budou mít vliv i ceny uranu na světovém trhu, protože podle rozhodnutí vlády může těžba uranu v Rožné pokračovat do té doby, dokud se bude ekonomicky vyplácet.

Podle plánu se má letos v uranovém dole vyrobit 242 tun uranu, zatímco za minulý rok to bylo 248 tun. V dole se průběžně prověřují zásoby uranu v bocích již vyražených chodeb. Od minulého roku byl navíc prováděn vrtný průzkum ve 24. patře, který mapoval spodní části dolu. Výskyt uranu byl prověřován až 160 metrů hlubokými vrty. První výsledky vypadaly nadějně. Nakonec se ale ukázalo, že v těchto hloubkách už dochází k většímu rozptýlení uranového zrudnění, těžba by se proto nevyplácela, uvedl ředitel těžebního závodu Geam Břetislav Sedláček.

V okolí Rožné je dlouhodobě vyšší nezaměstnanost než ve zbývajících částech Žďárska a kvůli hospodářské krizi je nyní nedostatek volných pracovních míst v celém kraji Vysočina. Horníci z Rožné by ale mohli najít práci při ražbě obřího zásobníku na zemní plyn, který chce v uranovém dole vybudovat společnost Česká plynárenská. Pokud průzkum v příštím roce potvrdí, že jsou pro tuto stavbu v dole vhodné geologické podmínky, začne ražba nových prostor pro ukládání plynu na přelomu let 2010 až 2011. Potrvá až sedm let a zaměstná nejméně 600 lidí. Při budování zásobníku by se také mohly efektivně dotěžovat zbývající zásoby uranu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK