Podnikatelé mohou získat půl miliardy korun na IT a komunikace

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Projekty malých a středních podnikatelů z oblasti rozšiřování a zavádění informačních a komunikačních technologií si mezi sebe rozdělí půl miliardy korun. Třetí výzvu k předkládání žádostí o dotaci z evropského programu ICT v podnicích dnes vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Program je součástí operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) a nabízí spolufinancování podnikatelských projektů.

"Hardware i software a související služby, například práci expertů nebo přístup k databázím, si mohou podnikatelé buď pronajmout, nebo i přímo koupit. Dotace tak pomůže zefektivnit vnitřní chod nebo vnější vztahy podniku," sdělila dnes ČTK pověřená generální ředitelka státní agentury na podporu investic CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Ve třetí výzvě je pro podnikatele připravena celková dotace v hodnotě 500 milionů korun, minimálně 350.000 korun a maximálně 20 milionů korun na jeden projekt. Příjem registračních žádostí o dotaci z toho programu bude zahájen 1. ledna a skončí 15. října 2010.

Zájemci však mohou své projekty konzultovat už nyní, a to v regionálních kancelářích či pražské centrále CzechInvestu. "Jsou jim k dispozici zkušení odborníci, kteří poradí se systémem podávání žádostí prostřednictvím elektronické aplikace eAccount či prověří, zda si podnikatel vybral správný dotační program," podotkla Rudyšarová.

Ve druhé výzvě programu ICT v podnicích podali podnikatelé celkem 373 žádostí. Nejvíce projektů přihlásili podnikatelé z Jihomoravského kraje (59 projektů), Zlínského kraje (58) a Středočeského kraje (46).

Z OPPI mohou čeští podnikatelé v letech 2007 až 2013 čerpat až zhruba 100 miliard korun. Agentura CzechInvest působí jako prostředník mezi Evropskou unií a podnikateli při čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK