E&Y: Nadnárodní firmy čelí více kontrolám finančních úřadů

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Nadnárodní firmy by měly být ve střehu, neboť daňové správy po celém světě v poslední době změnily svůj přístup k převodním cenám, za které si části koncernů vzájemně dodávají zboží nebo služby. Významně vzrostly nejen požadavky na dokumentaci převodních cen, ale také četnost kontrol a výše penále při porušení daňových předpisů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young zaměřeného na přístup daňových správ k problematice převodních cen.

"V dobách ekonomické krize se řada daňových správ po celém světě zaměřuje na převodní ceny. Zatímco v minulosti se tato problematika týkala pouze několika vyspělých států, dnes je tomu jinak. Nadnárodní společnosti budou čelit častějším a důslednějším kontrolám, neboť jednotlivé země se snaží rostoucí rozpočtový deficit kompenzovat příjmy z výběru daní," uvedl vedoucí partner daňového poradenství Ernst & Young v ČR Libor Frýzek.

Mezi jednotlivými daňovými správami se prý také prohlubují rozdíly v pohledu na převodní ceny. Většina zemí sice dodržuje směrnici OECD o převodních cenách pro nadnárodní podniky a daňové správy, ale její místní interpretace se značně liší. Tyto rozdíly mohou podle E&Y vést k situacím, kdy finanční úřady dvou států mohou dospět k naprosto odlišným závěrům ohledně správného stanovení převodních cen.

Přibližně v polovině dotazovaných zemí jsou předmětem zvýšených kontrol specifická tržní odvětví. Z celkového počtu 49 dotazovaných správců daně jich 16 výslovně uvedlo, že se cíleně soustředí na specifická odvětví a u osmi dalších to z rozhovoru nepřímo vyplynulo. Mezi tato odvětví patří automobilový průmysl, spotřební zboží, finanční služby, ropný a plynárenský průmysl či farmaceutický průmysl.

Průzkum dále ukázal na to, že správci daně se intenzivně zaměřují na transakce uskutečňované se zeměmi, které jsou považovány za daňové ráje nebo které jsou na jejich "černé listině".

Mezi znaky, které zvyšují pravděpodobnost kontroly převodních cen, patří neobvykle vysoké zisky nebo ztráty spojených osob, podnikové restrukturalizace zahrnující ukončení nebo omezení provozu, významné vnitroskupinové manažerské poplatky či obchodování se spojenými osobami se sídlem v daňovém ráji.

Průzkum, který se uskutečnil ve 49 zemích světa, je založen na názorech odborníků Ernst & Young na převodní ceny a rozhovorech se správci daně v jednotlivých zemích. Ernst & Young patří mezi nejvýznamnější celosvětové firmy poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK