Počet nových nezaměstnaných v USA výrazně stoupl

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. října (ČTK) - Počet nových nezaměstnaných ve Spojených státech stoupl minulý týden více, než se čekalo, a pokles z předešlého týdne byl nižší, než jaký uváděly původní údaje. Dnešní údaje ministerstva práce ukazují, že radost nad poklesem počtu nezaměstnaných v minulých dvou týdnech byla předčasná a že americký trh práce je i přes hospodářské oživení nadále slabý.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden stoupl o 11.000 na 531.000 a údaj za předchozí týden byl opraven o 6000 nahoru na 520.0000. Analytici podle agentury Reuters čekali dnes proti původnímu údaji jen mírný nárůst na 515.000.

Trend postupného zpomalování nárůstu nezaměstnanosti je však nadále patrný. Čtyřtýdenní klouzavý průměr vykázal minulý týden pokles o 750 na 532.500 nových žádostí, což bylo nejníže od poloviny ledna. Znamená to sedmý následný týden poklesu tohoto ukazatele, který dává lepší obrázek trendu, protože smazává mezitýdenní kolísání.

Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983 a ekonomové i vládní činitelé čekají další růst nad deset procent.

Ekonomika Spojených států se nyní vymaňuje z hluboké recese, která začala na konci roku 2007 a je podobně jako propad na počátku 80. let charakterizována rozsáhlými ztrátami pracovních míst. Prezident Barack Obama minulý měsíc uvedl, že i přes oživování ekonomiky nelze dostatečnou tvorbu nových pracovních míst čekat dříve než v příštím roce. Podobně se tento týden vyjádřil Obamův ekonomický poradce Larry Summers.

Obamova administrativa při prosazování rozsáhlého plánu na podporu ekonomiky na počátku roku slibovala, že s jejím balíčkem míra nezaměstnanosti nepřekročí osm procent. Nezaměstnanost je však již vyšší, než jakou vládní ekonomové pro letošní rok předpovídali i bez přijetí stimulačního plánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK