Ústecký kraj změnil názor, chce zrušit limity těžby uhlí

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. října (ČTK) - Rada Ústeckého kraje navrhla zrušení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí. Podmiňuje to vyřešením všech střetů zájmů mezi těžaři a vlastníky nemovitostí. Hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Minulé vedení kraje v čele s ODS bylo proti rozšíření těžby za stanovené území.

Loni před krajskými volbami radní kraje rozhodli, že chtějí zásoby uhlí pod Horním Jiřetínem, Dolním Jiřetínem, Černicemi a Komořany na Mostecku odepsat. Hejtmanovi tehdy uložili prosazovat odpis ložisek na jednání se státními úřady a ústavními činiteli a zajistit zachování Horního Jiřetína a sousedních Černic. ODS i ČSSD měly loni zachování limitů ve svých volebních programech.

"Musí být v každém případě vyřešeny zájmy jednotlivých obcí, institucí i samotného kraje zejména důsledným uplatněním postupů podle horního zákona," uvedla hejtmanka. Rada kraje podporuje i záměr vlády vyjádřený v návrhu aktualizace státní energetické koncepce zvýšit odvody za vytěženou surovinu z dobývacích prostor a směřovat takto získané peníze k navýšení zdrojů do krajských programů revitalizace a resocializace území zasažených těžbou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK