Akcie v Praze oslabily, podíl na tom mají ČEZ a Komerční banka

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Pražská burza dnes stejně jako většina globálních i regionálních akciových burz ztrácela. Hlavní index PX proti středečnímu závěru oslabil o 1,05 procenta na 1151,2 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Největší podíl na tom měly akcie ČEZ a Komerční banky.

Akcie ČEZ přišly o bezmála dvě procenta na 883 Kč, akcie Komerční banky oslabily o 2,50 procenta na 3621 Kč.

O více než dvě procenta na 426 Kč klesly také akcie textilky Pegas Nonwovens, rakouská Erste Bank odepsala 0,46 procenta na závěrečných 777,90 Kč.

Hlavní příčinou dnešního poklesu evropských akcií jsou podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky zřejmě výsledky Ericssonu za třetí čtvrtletí. Švédská společnost podle něj zklamala investory, když vykázala pokles tržeb o šest procent, zatímco analytici očekávali růst o zhruba pět procent. "Akcie Ericssonu ztrácejí více než sedm procent. Kromě technologických titulů klesají také ceny bankovních akcií či těžebních společností, které jsou velmi citlivé na jakákoli data spojovaná s kondicí celé ekonomiky, jako jsou například právě tržby Ericssonu," poznamenal Adamkovič.

Těžební NWR na burze v Praze ztratila 0,41 procenta na 173,30 Kč, cenné papíry operátora Telefónica 02 ztratily proti středě necelé čtvrt procento na 422 Kč.

Proti proudu se dnes vydaly pouze akcie Unipetrolu a tabákové společnosti Philip Morris ČR. Ty reagovaly růstem o 0,77 procenta na rovných 9000 Kč na dobré výsledky mateřské společnosti ve třetím čtvrtletí. Výrobce cigaret s vlajkovou značkou Marlboro, který dominuje i českému trhu, dnes oznámil, že dosáhl ve třetím čtvrtletí zisku na akcii ve výši 93 centů a překonal očekávání trhu. Tuzemský Philip Morris čtvrtletní výsledky nezveřejňuje.

Akcie Unipetrolu přidaly 0,66 procenta na 138 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK