Koruna oslabila k oběma hlavním měnám, k euru prolomila 26 Kč/EUR

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Koruna dnes oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, k euru dokonce dopoledne prolomila hranici 26 Kč/EUR, na které se obchodovala naposledy začátkem srpna. Odpoledne sice česká měna otočila směr, v závěru byl ale její kurz stále slabší než ve středu. O zhruba deset haléřů klesla k euru i dolaru, v 17:00 byla na hodnotě 25,97 Kč/EUR a 17,31 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kromě koruny dnes vůči euru oslabovaly i ostatní středoevropské měny. "Polský zlotý a maďarský forint zaznamenaly v průběhu dne shodně ztráty až jedno procento. Česká koruna byla z tohoto pohledu úspěšnější. Její největší ztráta v průběhu dne dosáhla cca 0,7 procenta," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Za oslabením je podle něj nejistota investorů, kteří se v obavách z budoucího vývoje zbavují akcií i středoevropských měn.

Korigoval dnes také americký dolar, po dopolední snaze o posílení se vydal zpět na hladinu 1,50 USD/EUR. V 17:00 se americká měna obchodovala v kurzu 1,5005 USD/EUR.

"Z trhu práce v USA dobré zprávy nepřišly - nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti přibylo více, než trh čekal," podotkl k tomu Tomáš Vlk z Patria Finance. Počet nových nezaměstnaných ve Spojených státech podle údajů ministerstva práce minulý týden stoupl více, než se čekalo, a pokles z předešlého týdne byl naopak nižší, než jaký uváděly původní údaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK