Americké akcie v polovině dne kvůli rozporným zprávám smíšené

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Akcie na amerických trzích se v první polovině dnešního obchodování pohybovaly různými směry. Zatímco širší indexy pod vlivem nepříznivé zprávy z trhu práce spíše oslabovaly, Dow Jonesův index díky výsledkům jednotlivých firem zpevňoval.

Index Dow Jones kolem newyorského poledne posílil o 0,6 procenta na 10.008 bodů. Index S&P 500 stagnoval kolem 1080 bodů a souhrnný index trhu Nasdaq oslaboval o 0,4 procenta.

Trh celkově oslabila zpráva, podle níž počet nových nezaměstnaných minulý týden nečekaně výrazně stoupl. Údaje naznačily, že americký trh práce je i přes ekonomické oživení nadále slabý.

Více než tři procenta získaly akcie McDonald's, protože řetězec oznámil vyšší čtvrtletní zisk, než se čekalo. Společnost 3M získala z téhož důvodu asi dvě procenta. O více než pět procent posílily akcie americké pojišťovny Travelers, jejíž zisk vzrostl čtyřnásobně a firma schválila zpětný odkup akcií.

Některé jiné výsledky byly pro trh spíše zklamáním. Akcie energetických firem a producentů materiálů oslabovaly pod vlivem posilujícího dolaru, který tlačil dolů ceny komodit. Investoři jsou také opatrní, protože v posledních měsících trh rostl podle některých analytiků příliš rychle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK