Madoff se kromě podvodů oddával také drogám a sexu

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americký finančník Bernard Madoff, který byl v červnu za mnohamiliardové podvody odsouzen k trestu 150 let vězení, bude zřejmě muset znovu k soudu. V nové žalobě, ve které oklamaní investoři obviňují i renomované finanční instituce, je jeho podnik mimo jiné označován za místo plné "neřestí" a drog. Informovala o tom dnes televizní stanice CNN.

Ve více než dvousetstránkové žalobě, která byla v úterý podána u nejvyššího soudu státu New York, se píše, že "zneužívání drog a žen patřilo k běžné součásti firemní kultury". Madoff, který nyní sdílí celu s jednadvacetiletým drogovým dealerem, prý posílal své podřízené nakupovat kokain a jeho firma byla mezi zasvěcenými označována jako "severní pól" právě kvůli nadměrné spotřebě kokainu.

Hlavní bod žaloby se ale netýká drog nebo prostitutek, které prý patřily k neoddělitelné součásti firemních večírků. Oklamaní investoři viní renomované finanční instituce včetně poradenské společnosti KPMG a bank JP Morgan Chase nebo Bank of New York z toho, že včas neodhalily Madoffovy podvodné machinace.

Když začala v roce 2006 americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyšetřovat jeho aktivity, převedl Madoff vyšší finanční částky z amerických na britské účty. Obžaloba viní banky z toho, že mu pomohly "vyprat špinavé peníze" a neupozornily na to patřičné úřady.

Žaloba požaduje blíže nespecifikované vyrovnání. Zástupci obviněných společností se k případu odmítli vyjádřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK