Americká vláda výrazně srazila platy manažerů sedmi velkých firem

22.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. října (ČTK) - Americký vládní pověřenec dnes rozhodl, že celkové odměny vedoucích pracovníků sedmi velkých státem zachráněných firem se sníží o více než polovinu a platy v hotovosti budou proti loňsku nižší o více než 90 procent. Vláda tím reaguje na pobouření veřejnosti nad vysokými odměnami zejména ve finančním sektoru, který díky vládní pomoci překonal těžkou krizi.

Prezidentův pověřenec pro platy státem zachraňovaných firem, takzvaný "platový car" Kenneth Feinberg, nařídil radikální zkrácení manažerských platů bankám Citigroup a Bank of America, pojišťovně AIG a automobilkám General Motors a Chrysler spolu s jejich finančními pobočkami. Firmy budou muset snížit platy a celkové odměny svých 25 nejlépe placených vedoucích pracovníků. Feinberg také nařídil, aby většina platů šla manažerům ve formě dlouhodobě držených firemních akcií.

Feinberg přiznal, že jeho krok byl reakcí na rozhořčení veřejnosti nad platy ve velkých firmách. "Jsem mimořádně citlivý na veřejné pobouření," řekl "car" novinářům. Dodal, že plány odměn, které mu firmy předložily, nebyly do jednoho "v souladu se zájmy veřejnosti".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK