Akcie v Japonsku se vrátily k růstu, dolar ale znovu oslabuje

23.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. října (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu a největší zájem byl především o některé strojírenské podniky. Prudkému poklesu se ale nevyhnuly akcie zadlužené letecké společnosti Japan Airlines (JAL), její další budoucnost je totiž nejasná. Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, který je nejslabší za více než rok a podle analytiků má před sebou zřejmě ještě další oslabení.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 15,82 bodu a den uzavřel silnější o 0,15 procenta na hodnotě 10.282,99 bodu. Za celý týden index zpevnil pouze o 0,2 procenta; investoři před zveřejněním výsledků hospodaření předních japonských firem zpravidla vybírají zisky. Širší index Topix, v němž není tolik technologických firem, dnes naproti tomu o 0,7 procenta klesl a uzavřel na 902,03 bodu.

Nejasná budoucnost aerolinek JAL, které jsou největší v celé Asii, poslala jejich akcie dolů skoro o sedm procent. Japonský list Nikkei napsal, že i kdyby firma vzdala snahu o záchranu a bylo nutné ji zlikvidovat, její závazky by převyšovaly případný prodej aktiv v přepočtu asi o 8,8 miliardy dolarů (zhruba 151 miliard Kč). Vláda nyní zváží, jak se postaví k restrukturalizaci firmy.

Na devizových trzích se k poklesu vrátil dolar, který je nejslabší od loňského srpna. Euro mezitím testuje hranici 1,5050 USD, jeho zisky jsou ale podle analytiků krátkodobé. Dolar oslabuje od jara a na jeho pokles má vliv očekávání, že Spojené státy nechají základní úrok blízko nuly delší dobu. Zájem byl také o britskou libru, které pomohly technické transakce před zveřejněním dat o vývoji britské ekonomiky za třetí čtvrtletí.

Euro k dolaru vystoupilo až na 1,5061 USD, později ale mírně korigovalo na 1,5005 USD. Makléř jedné z bank v Japonsku ale řekl, že obchodníci už za další cíl považují kurz 1,51 USD. Růst eura ale podle něj možná bude velmi pozvolný. Vůči japonskému jenu euro zpevnilo o 0,4 procenta na 137,75 JPY, dolar vůči euru si připsal také 0,4 procenta na 91,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK