Polovina firem si nevyzvedla přístupové údaje k datovým schránkám

23.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Přes 170.000 uživatelů datových schránek, tedy téměř polovina, si na poštách stále nevyzvedlo zásilky s přístupovými údaji ke schránkám. Informační systém datových schránek bude spuštěn do ostrého provozu již prvního listopadu a od té doby začne do schránek chodit úřední korespondence. ČTK to dnes sdělila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Do tohoto týdne stát zřídil téměř 350.000 schránek firmám a organizacím zapsaným v obchodním rejstříku a úřadům, uživatelé si ale aktivovali jen 63.000 z nich. Od listopadu budou automaticky aktivní všechny a podniky a úřady je budou muset povinně používat.

"Česká pošta se vzhledem k této skutečnosti rozhodla vyjít vstříc všem budoucím uživatelům datových schránek, kteří si dosud nestihli vyzvednout na poštách své přístupové údaje, a to formou rozšíření provozní doby na svých pobočkách," uvedla mluvčí. Na všech poštách v okresních a krajských městech bude prodloužen výdej oznámených listovních zásilek od 26. do 30. října minimálně do 19:00 hodin.

Odesílání zásilek s přístupovými údaji do datové schránky začalo 1. července. V první vlně byly obeslány všechny orgány veřejné moci a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, tedy všichni, kteří musejí mít datovou schránku zřízenou povinně ze zákona. Zásilky byly adresovány na jméno statutárního zástupce a sídlo firmy, které byly uvedeny v obchodním rejstříku. Značná část zásilek se však vrátila zpět, protože řada firem měla chybné údaje v obchodním rejstříku. Ve druhé vlně tyto zásilky směřovaly na soukromé adresy, které statutární zástupci v obchodním rejstříku uvedli.

Každá zásilka s přístupovými údaji je na poště uložena 90 dní. Adresát dostane čtyři výzvy k jejímu vyzvednutí. Pokud si zásilku nevyzvedne, bude odeslána na hlavní poštu v Jindřišské ulici v Praze. Pošta všem uživatelům doporučuje, aby si nejdříve zavolali na infolinku 270 005 200. "Tam především získáte informaci, zda vám byla datová schránka zřízena. Dále se dozvíte, kde se zásilka s přístupovými údaji nachází. Pokud bude uložena na hlavní poště v Praze v Jindřišské ulici, operátor s vámi domluví čas jejího převzetí. Vzhledem k tomu, že předpokládáme větší počet zájemců, je tento postup naprosto nezbytný," dodala mluvčí.

Na ostrý start datových schránek se chystá i Hospodářská komora ČR. Zahájila provoz 50 regionálních kontaktních míst, kde zájemci mohou získat informace o všem, co s projektem souvisí. Síť pokrývá všechny kraje. Specializovaní poradci jsou klientům k dispozici každý den v pracovním týdnu osobně nebo prostřednictvím telefonu či e-mailu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK