ECB: Příliš silné euro může být pro eurozónu problém

23.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Smolenice (Slovensko) 23. října (ČTK) - Pokud se kurz eura udrží příliš vysoko, může začít poškozovat proces zotavení ekonomiky eurozóny. Řekl to dnes člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Ivan Šramko. Podobné obavy tento týden zazněly i z nejvyšších politických kruhů ve Francii. Euro se prodává za zhruba 1,50 USD, což je podle některých ekonomů kritická hranice.

Podle Šramka, který je zároveň guvernérem slovenské centrální banky, bude možná nutná větší koordinace v otázce směnných kurzů. Bankéř ale neřekl, jak by měla větší koordinace vypadat, ani zda to znamená, že by měly centrální banky proti euru intervenovat.

"Ten trend je jasný a zřejmý. Silné euro může začít eurozóně způsobovat problémy," řekl Šramko novinářům. "Je třeba více koordinovat postup v oblasti směnných kurzů," dodal. Měnová politika je ale teď v eurozóně podle něj nastavena vhodně.

Centrální banky nejvyspělejších zemí světa už v minulosti několikrát k intervenci sáhly. Silná, koordinovaná intervence zpravidla kurzy měn pohnula, její vliv byl ale většinou krátkodobý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK