Sněmovna zamítla návrh, aby ČNB svůj zisk převedla do rozpočtu

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - České národní bance nehrozí, že by musela svůj loňský zisk převést do státního rozpočtu, a pomohla tak snížit jeho schodek. Sněmovna dnes při debatě nad výroční zprávou o loňském hospodaření ČNB neschválila návrh poslance KSČM Petra Braného, který s tímto přesunem přišel. Místo toho sněmovna zprávu o hospodaření ČNB vzala na vědomí. Centrální banka vykázala za loňský rok čistý zisk kolem 29 miliard korun.

Braný mimo jiné navrhoval, aby sněmovna výroční zprávu banky zamítla a požádala o převod loňského zisku do státního rozpočtu. Součástí návrhu byla i výzva, aby ČNB při správě svých devizových rezerv zastavila investice na akciových trzích. Tam poukázal na to, že tyto investice vykázaly ztrátu 35 procent. Sněmovna měla podle něj také doporučit vládě "zvážit přehodnocení žádoucí a potřebné výše aktiv České národní banky".

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma tento návrh odmítl. "Česká národní banka je ústřední banka státu a šoupat z jedné škatulky do druhé v rámci státu neřeší vůbec nic," prohlásil před poslanci. Podle něj by takový postup nebyl možný například z účetních i zákonných důvodů. "Nemohu vytrhnout jednu část bilance," zdůraznil Tůma. K investování části devizových rezerv do akcií řekl, že podobným směrem se v posledních letech vydaly i jiné centrální banky.

KSČM tento návrh zveřejnila již dříve jako jedno ze svých protikrizových opatření. Kromě toho navrhla vzít dalších 30 miliard korun z dividend elektrárenské skupiny ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK