Porcelánka G. Benedikt čelí krizi novou pecí a přesunem výroby

22.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 22. listopadu (ČTK) - Porcelánka G. Benedikt Karlovy Vary - Dvory, která se orientuje na produkci zboží pro hotely, čelí ekonomické krizi a poklesu poptávky spuštěním nové rychlovypalovací pece a přemístěním výroby z dceřiné firmy Langenthal ve Švýcarsku do karlovarského závodu. Tato opatření mají přispět k tomu, aby porcelánka v letošním roce neskončila ve ztrátě. ČTK to řekl generální ředitel Pavel Janák.

Přestože většina firem letos výrazně omezila investice, dvorská porcelánka naopak vložila kolem 50 milionů korun do moderní rychlovypalovací pece, jejíž zkušební provoz spěje ke konci. Asi 40 procent nákladů pokryje dotace ze strukturálních fondů Evropské unie. Podle Janáka je pořízení pece protikrizovým opatřením, protože nové zařízení výrazně snižuje energetické nároky na výrobu a umožňuje rychle reagovat na vývoj na trhu.

Zastaralé tunelové pece, které nová technologie nahradila, bylo třeba dost dlouho najíždět do provozní teploty a rovněž jejich odstavení, pokud zrovna nebyly zakázky, trvalo až několik dnů. "Nová pec zvládne ostrý výpal za sedm a půl hodiny a kapacitně se vyrovná dvěma starým. To všechno je v době, kdy je vývoj na trhu značně nestandardní, důležité. Výrazně to snižuje provozní náklady," konstatoval Janák.

Že je firma ekonomicky zdravá, dokládá podle ředitele fakt, že v době, kdy řada podniků nezíská úvěr, G. Benedikt investoval do pece díky penězům České spořitelny. "O úvěru jsme přitom jednali v době, kdy se hroutil Karlovarský porcelán a k dalšímu vývoji v tomto odvětví byli mnozí skeptičtí. Ve výrobě pro hotely je ale rozdílná situace než v produkci porcelánu pro domácnosti. Levné zboží z Asie nám tolik nekonkuruje," uvedl Janák.

Ani porcelánka G. Benedikt se nevyhnula restrukturalizaci, která tu začala v únoru 2008 ještě před nástupem krize. Tehdy zaměstnávala asi 350 lidí, teď je jich 250. Zrušila dekorování porcelánu v dceřiné firmě Langenthal, kde ze 30 lidí zůstalo 12. "Dekorace šla do Dvorů, ve Švýcarsku zůstali obchodníci, logistika a designové studio. Další dceřiná firma, Lilien v Rakousku, si přes krizi vede velmi dobře," podotkl ředitel.

G. Benedikt zhruba 75 procent produkce exportuje. Krize nejvíce poznamenala trh v Rusku, kde prodej poklesl skoro o 90 procent. V současnosti však obchod opět ožívá, uvedl Janák. Porcelánka sice o některé zákazníky přišla, jiné se jí ale zase podařilo získat a prosazuje se i na nové trhy. "Rozjíždíme třeba Turecko či Egypt a v jednání jsou další kontrakty. Asi desetiprocentní propad v tržbách jsme pokryli úsporami nákladů," poznamenal.

Porcelánka bude dále až 95 procent zboží vyrábět pro hotely a gastronomii. K současným 26 tvarům svých servisů přidá od ledna jeden nový komplet. Janák čeká, že letošní obrat bude kolem 200 milionů korun, což by znamenalo oproti roku 2008 pokles asi o 20 milionů. Na loňský zisk kolem čtyř milionů korun se však porcelánka asi nedostane. "Po polovině roku jsme byli na nule, uvidíme, jaké bude poslední čtvrtletí," dodal ředitel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK