Celestica prodala závod v Ráječku koncernu Tyco, výroba pokračuje

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ráječko (Blanensko) 26. listopadu (ČTK) - Společnost Celestica prodala závod v Ráječku na Blanensku firmě Tyco Safety Products (TSP) z koncernu Tyco International. Finanční podmínky obchodu nebude ani jedna ze stran zveřejňovat, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Nový majitel plánuje v Ráječku, kde v minulosti bylo až 2000 pracovníků, zachovat výrobu. Druhého závodu Celestiky v Kladně se změny netýkají.

V Ráječku Celestica vyráběla telekomunikační a počítačové komponenty. "Prodej je součástí dříve oznámeného záměru mateřské společnosti eliminovat nevyužité výrobní kapacity a je v souladu s cílem společnosti zajistit efektivitu svých továren," uvedla firma v tiskové zprávě.

V prvním čtvrtletí letošního roku společnost propustila zhruba 200 lidí, v podniku jich zůstalo zhruba 650 až 680. Důvodem je vliv světové hospodářské krize a nedostatek zakázek, řekla již dříve ČTK jednatelka české pobočky kanadské firmy Celestica Vladislava Kozáková.

Celestica Ráječko byla jedním z největších zaměstnavatelů na Blanensku. Koncem loňského roku ukončila spolupráci s brigádníky a agenturními pracovníky. Ještě na podzim minulého roku měla firma tisícovku kmenových zaměstnanců, před třemi lety Celestica na Moravě zaměstnávala 2000 lidí.

Celestica je jedním z největších smluvních výrobců počítačových a telekomunikačních komponentů na světě, především osazování desek plošných spojů, pro přední světové společnosti v oboru počítačové techniky a telekomunikací. Centrálou společnosti je Toronto v Kanadě, po celém světě má více než 30 závodů.

Česká pobočka Celestiky podle výroční zprávy uložené ve Sbírce listin hospodařila v roce 2007 se ztrátou 968,2 milionu korun, což bylo zhruba třikrát více než o rok dříve. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb české pobočky Celestiky dosáhly předloni 12,6 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 12,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK