APF: Výnosy fondů budou vyšší než loni a překonají inflaci

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Výnosy penzijních fondů za letošní rok budou vyšší než loňské a u většiny z nich překonají průměrnou inflaci za rok 2009. Ta se očekává těsně pod jedním procentem. Novinářům to dnes řekl prezident Asociace penzijních fondů (APF) Jiří Rusnok. Zhodnocení penzijních fondů se budou podle něj pohybovat od nuly do více než tří procent a budou mezi nimi velké rozdíly.

Největší penzijní fondy přinesly klientům za rok 2008 výnosy těsně nad nulou, průměrná inflace přitom činila 6,3 procenta. Větší zhodnocení měly pouze fondy Generali se dvěma procenty, Allianz se třemi procenty a Aegon se 3,5 procenta. Aegon jej podle odborníků dosáhl za cenu výrazných dotací ze strany akcionáře, Allianz a Generali to dokázaly díky konzervativnějšímu investování, když měly během loňského roku zanedbatelný podíl akcií.

Penzijní fondy letos za tři čtvrtletí vydělaly 2,15 miliardy Kč, což je zhruba stejně jako před rokem. Penzijní fondy i v tomto roce zachovávaly konzervativní zaměření svých investic. Z celkového objemu prostředků penzijně připojištěných bylo téměř 82 procent umístěno v dluhopisech a skoro deset procent na účtech a termínovaných vkladech. Do akcií bylo uloženo 2,3 procenta a do podílových listů necelá tři procenta spravovaných peněz.

Současná legislativa ukládá penzijním fondům povinnost garantovat klientům každoroční výnos, což se odráží i na portfoliu, které je v případě penzijních fondů velice konzervativní, vysvětlil analytik společnosti AWD Lukáš Buřík. Zvláště loni byly prý penzijní fondy nuceny v zájmu udržení finanční stability zbavovat se rizikovějších nástrojů, a tedy i budoucích výnosů.

Koncem září měly všechny penzijní fondy dohromady 4,428 milionu klientů, což bylo o 132.000 více než koncem roku 2008. Do systému dobrovolného penzijního připojištění jsou nyní zapojeny více než dvě třetiny práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo deset z původních 44 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK