Do Národní ceny kvality se mohou zapojit i menší firmy

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Projekt Národní cena kvality ČR byl rozšířen o dva nové programu Start a Start Plus, díky kterým se do něj mohou příští rok zapojit i menší firmy. ČTK o tom dnes informovali organizátoři programu, který si klade za cíl zlepšovat ekonomické výsledky a fungování firem.

"Abychom vstup do Národní ceny zejména menším podnikatelům usnadnili, rozhodla se Rada kvality vyhlásit pro rok 2010 dva programy, Start a Start Plus, které jsou jednodušší na pochopení a připraví firmy na práci s modelem excelence EFQM," uvedl předseda Rady kvality Robert Szurman.

Účast v Národní ceně kvality ČR podle něj nepřináší firmám pouhé srovnání s ostatními a případné ocenění, ale také jim výrazně pomáhá zlepšit jejich práci, řízení a ekonomické výsledky.

Programy Národní ceny kvality ČR jsou založeny na aplikaci modelu excelence EFQM, což je jakýsi návod na optimální řízení firmy, který byl na přelomu 80. a 90. let vyvinut na zakázku předních evropských společností. Tento model nyní využívá více než 30.000 evropských firem.

"Zjednodušené programy Start a Start Plus jsou určené především firmám, které mají zájem překročit hranice norem ISO, dát se cestou TQM, neboli totálního managementu kvality. Účast v programech jim pomůže zásadně inovovat systém řízení a obstát v tvrdém konkurenčním boji," zmínil výhody programu předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality Pavel Ryšánek.

Udělování ceny kvality má devět kritérií. Podniky a instituce se hodnotí například z hlediska kvality vedení, výsledků, cílů, které chtějí uskutečnit, nechybí ani hodnocení spokojenosti zaměstnanců nebo vztah k životnímu prostředí.

Letošního ročníku se zúčastnilo 31 firem. Ocenění Národní cena kvality z řad firem získal výrobce nábytku Techo. V kategorii veřejného sektoru si cenu odnesl Český statistický úřad.

Tradice udělování Národní ceny kvality vznikla v Japonsku v roce 1951. Od roku 1987 se uděluje také v USA, na evropský kontinent bylo ocenění uvedeno v roce 1989.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK