ERÚ varuje před nepoctivými obchodníky s elektřinou

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Energetický regulační úřad eviduje stále více stížností na nekalé praktiky některých podomních obchodníků, kteří nabízejí přechod k jinému dodavateli elektřiny. Předseda úřadu Josef Fiřt na tiskové konferenci varoval odběratele, aby nepodepisovali nové smlouvy pod tlakem. Úřad již také zahájil kontroly a začal spolupracovat s Českou obchodní inspekcí.

"Změnit dodavatele je právo zákazníka, nikoliv povinnost," řekl Fiřt. Připomněl, že dealeři často nutí podepsat klienty novou smlouvu s tím, že stávající dodavatel ukončuje činnost. Dalším nešvarem nových smluv bývají neúměrně dlouhé výpovědní lhůty. Častou obětí se podle Fiřta stávají především senioři.

Úřad v reakci na nekalé praktiky vydal několik doporučení. Lidé by si například měli vždy důkladně přečíst novou smlouvu včetně obchodních podmínek a v žádném případě nepodepisovat v časové tísni. Smlouva by také měla obsahovat cenu za celou dobu kontraktu a nikoliv jen za část. Klient by měl důkladně porovnávat ceny a věřit pouze písemným závazkům a ne ústním slibům obchodníků.

Fiřt zdůraznil, že díky konkurenci mohou lidé dosáhnout přechodem k jinému distributorovi zajímavého snížení cen, což však neplatí při podpisu nevýhodných smluv. Úřad proto zřídil poradní službu pro lidi, kteří se cítí oklamáni, ERÚ také kontaktuje distributory a hrozí případnou kontrolou, žádné správní řízení zatím nezahájil.

Možnost vyměnit distributora už využily desítky tisíc lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK