Víc než čtvrtině firem způsobuje krize vážné problémy

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Celkem 28 procentům českých firem způsobuje odliv zákazníků i zakázek v důsledku krize vážné problémy. Zhruba polovina podniků tvrdí, že jim klesly obraty, ale jejich existenci to neohrožuje. Asi desetině firem se důsledky recese vyhýbají. Vyplývá to z listopadového průzkumu Hospodářské komory, kterého se zúčastnilo 523 respondentů.

Téměř tři čtvrtiny podnikatelů (73 procent) podle průzkumu nepociťují, že by se podnikatelské prostředí v tuzemsku trvale zlepšovalo, protože je stále příliš svazuje byrokracie. Necelá pětina firem má za to, že se podmínky k podnikání pomalu, ale trvale zlepšují. Pouhá polovina procenta z nich si myslí, že se podmínky k podnikání zlepšují každým rokem.

"Výsledky potvrzují, že nesmyslná administrativa ubíjí podnikatele mnohem více než například výše daní," řekl ČTK prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Podle jiné studie hospodářské komory za dva a půl roku sice česká legislativa snížila administrativní zátěž podnikatelů o 14 procent, ale Evropská unie ji zároveň o 21 procent navýšila. "Často je to jen kvůli tomu, že čeští úředníci u mnohých doporučení unie změní jejich charakter z 'můžete' na 'musíte', a jsou tak papežštější než papež," dodal Kužel. Český podnikatel má přes 1000 byrokratických povinností.

Skoro dvě třetiny firem (63 procent) jsou toho názoru, že vláda měla přistoupit k razantnějším úsporným opatřením, ukázala další výzkumná data. Asi desetina podniků (13 procent) si myslí, že úsporné balíčky ministra financí Eduarda Janoty řeší současnou situaci dobře. Tři procenta míní, že přijatá opatření šetří více, než je třeba. Zbývajících 21 procent firem nedokáže balíček zhodnotit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK