Česká měna výrazně oslabila vůči euru i dolaru

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek výrazně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 si koruna k euru v porovnání se středečním závěrem pohoršila o 35 haléřů na 26,35 Kč/EUR; proti dolaru byla slabší shodně o 35 haléřů na 17,59 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se středoevropské měny po ranním oslabení načas stabilizovaly, odpoledne ale znovu podlehly tlaku a nabraly další ztráty. Koruna oslabovala za absence domácích zpráv pod vlivem rostoucí nervozity ve světě, dodal.

"Fakt, že česká koruna rychle projela hladinou 26 Kč/EUR (směrem ke slabším hodnotám), otevírá za nedostatku jiných domácích podnětů kurzu cestu k dalšímu rychlému oslabení dost možná až ke 26,50 Kč/EUR," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. Upozornila ale, že rychlé propady kurzu v důsledku dění za hranicemi bývají následovány stejně rychlým zpevněním.

Dolar kolem 17:00 posílil na 1,4987 USD/EUR. To podle Vlka znamená jen částečné nahrazení ztrát, které americká měna nabrala ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK