Japonské akcie se propadly o více než tři procenta

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oslabily a uzavřely na novém čtyřměsíčním minimu kvůli silné domácí měně a problémům s dluhy v Dubaji. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei se snížil o 3,2 procenta na 9091,52 bodu.

Emirát Dubaj tento týden požádal o odklad splátek dluhů, které mají tamní klíčové konglomeráty Dubai World a Nakheel. Obavy ohledně schopnosti Dubaje splácet dluhy těžce zasáhly bankovní sektor.

Japonské exportéry zasáhl silný kurz domácí měny, který při přepočtu snižuje zahraniční zisky. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor oslabila o 2,4 procenta a její domácí konkurent Honda Motor dokonce o 3,8 procenta. Výrobce elektroniky Canon klesl o 2,7 procenta.

"Domnívám se, že plný dopad Dubaje poznáme až v pondělí poté, co uvidíme, co se stane (na burze) v New Yorku, kde budou pravděpodobně těžce zasaženy bankovní akcie," uvedl obchodník Masajoši Okamoto z makléřské společnosti Jujiya Securities. "Pro Tokio je dnes podle mého názoru možná důležitější záležitostí silný jen než Dubaj," dodal.

Na devizovém trhu se japonský jen vyšplhal na další 14leté maximum vůči dolaru. Ten je pod tlakem kvůli očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech ještě po určitou dobu zůstanou na velmi nízké úrovni. Dolar vůči jenu klesl až na 84,82 JPY, tedy nejníže od roku 1995. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,4922 USD poté, co se ve středu vyšplhalo až na 15měsíční maximum 1,5145 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK