Inspektoři EK odpoledne ukončili šetření v sídle ČEZ

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Inspektoři Evropské komise dnes krátce před 15:00 hodinou opustili budovu hlavní správy elektrárenské firmy ČEZ, kde od úterý prováděli kontrolu. Pracovníci inspekce s sebou odnesli několik tištěných dokumentů, které budou nyní prověřovat. ČTK to sdělil mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Evropská komise prošetřuje, zda případné narušení hospodářské soutěže na českém velkoobchodním trhu s elektřinou neposílilo postavení ČEZu. Od úterý inspekce EK prováděla razii v sídle ČEZ a Energetického a průmyslového holdingu. Domnělé protiprávní jednání může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen, uvedla v úterý komise. Obě firmy odmítají, že by se jakéhokoli protiprávního jednání účastnily.

"Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy," uvedl Kříž. Kontrolu podle něj ČEZ vítá jako příležitost rozptýlit spekulace šířené konkurenty a společnostmi, se kterými má dlouhodobé obchodní spory. "Předpokládáme totiž, že z jejich informací kontrola Komise vychází a bude je prověřovat," dodal.

Podle dřívějších informací některých médií začala komise vyšetřovat ČEZ a J&T na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Skupina již dříve uvedla, že společný postup firem může prohloubit nerovnováhu na trhu výroby elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Czech Coal kritizovala i transakce kolem koupě společnosti International Power Opatovice finanční skupinou J&T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK