Jelínek z NWR: V roce 2010 pravděpodobně vzrostou ceny uhlí

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Finanční ředitel těžební firmy New World Resources (NWR) Marek Jelínek předpokládá, že v příštím roce vzrostou ceny uhlí. Jelínek to řekl v dnešním rozhovoru pro server Patria Online.

"Nyní probíhají jednání o cenách uhlí pro rok 2010, NWR zatím žádné dohody neuzavřela," dodal.

Podle Jelínka je hospodářský vývoj v příštím roce stále nejistý. Proto NWR pracuje s několika variantami hospodářského růstu v roce 2010 a má připravenu řadu opatření, která přijme v závislosti na skutečné situaci.

"Očekávám, že jakmile budeme opět vytvářet zisk a budeme-li zároveň mít přiměřenou jistotu o pozitivním výhledu na nejbližší období, obnovíme výplatu dividend," dodal.

Ceny koksu by podle něj mohly vyhnat nahoru exportní cla, která uvalila Čína. Jelínek je přesvědčen, že to v blízké budoucnosti vytvoří na trhu s koksem tlak na ceny, které porostou a NWR bude z teto situace profitovat. Firma v listopadu oznámila, že produkce koksu za tři čtvrtletí se v důsledku slabší poptávky meziročně snížila o 40 procent na 591.000 tun. Prodej koksu ve stejném období klesl o 45 procent na 498.000 tun.

Celková produkce uhlí se za devět měsíců do konce září snížila meziročně o 15 procent na zhruba osm milionů tun. Čisté prodeje uhlí klesly, ale mezi čtvrtletími narostly o 25 procent v důsledku zvýšení objemu objednávek obdržených ve třetím čtvrtletí. Díky tomu NWR od letošního června snížila objem zásob uhlí o 35 procent na 727.000 tun. "Až se dostaneme zpět na plnou výrobní kapacitu, což je zhruba 12,5 milionu tun, předpokládáme, že budeme těžit za zhruba 65 EUR/t," konstatoval Jelínek.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek společnosti představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK