Všechny hlavní akcie v týdnu klesaly, index ztratil 3,1 procenta

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Všechny hlavní akcie pražské burzy v uplynulém týdnu klesaly. Přispěla k tomu nejistá ekonomická situace na Blízkém východě. Nejméně ztratily akcie Pegas Nonwovens, nejvíce naopak CME. Index PX tak zakončil týden o 3,1 procenta slabší na 1111,5 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Uplynulý týden se nesl ve znamení absence investorů na světových burzách kvůli svátkům v USA, což bylo patrné z nízkých objemů obchodů. Pražská burza stejně jako ostatní finanční trhy zaznamenala pokles v druhé polovině týdne především následkem zpráv z Blízkého východu. Tyto zprávy přinesly nervozitu na finanční trhy, která se projevila ve výprodeji aktiv," řekl ČTK analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Na domácím trhu se zakončila výsledková sezony za třetí čtvrtletí. Nejméně klesající akcií byla Pegas Nonwovens, která přišla o 0,2 procenta na 426 Kč. Tyto akcie i přes nepříznivý vývoj finančních trhů v druhé polovině týdne pozitivně reagovaly na zveřejněné výsledky a zlepšení výhledu do konce roku. Nejvíce klesajícím titulem týdne byla mediální CME, jež ztratila 10,1 procenta na 437 Kč. U firmy se v průběhu týdne neobjevila žádná výraznější zpráva, která by měla být příčinou výraznějšího posunu kurzu, podotkl Vaníček.

"Domníváme se, že investoři se příští týden zaměří na dění na Blízkém východě ohledně situace kolem restrukturalizace dluhu emirátu Dubaj. Státní svátek, který je aktuálně v daném regionu, jen dále prodlužuje míru nejistoty. Očekáváme, že dokud nedojde k dalšímu vysvětlení, tak může na trzích nadále pokračovat vysoká míra nejistoty, a to hlavně na bankovních a realitních titulech," odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK