Počty i výkon solárních elektráren v Česku rychle rostou

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Počet slunečních elektráren se v tuzemsku za poslední zhruba dva roky více než zdesetinásobil, jejich výkon se zvýšil téměř čtyřicetinásobně. K letošnímu 1. listopadu jich v ČR bylo 3136 s celkovým instalovaným výkonem přes 133 megawattů. Zaznělo to dnes na workshopu pořádaném při příležitosti pražského veletrhu Aqua-therm občanským sdružením Liga ekologických alternativ (LEA). O podporu oboru se nyní vedou spory.

Fotovoltaika se podle sdružení LEA na obnovitelných zdrojích energie v Česku v současnosti podílí asi sedmi procenty. Všechny obnovitelné zdroje dohromady přitom představují zhruba 6,5 procenta z celkové tuzemské produkce energie.

Roman Polák z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dnes ovšem upozornil, že fotovoltaika je jedním z nejméně efektivních zdrojů elektrické energie, získává přitom až 40 procent z podpor pro všechny obnovitelné zdroje. Současná návratnost investice do fotovoltaické elektrárny je podle Poláka pět až šest let, což je vzhledem k době návratnosti u ostatních alternativních zdrojů elektřiny "neudržitelný stav".

Daniel Kunz z České fotovoltaické průmyslové asociace (ČFVPA), který zároveň zastupuje jednu z největších společností zabývajících se výrobou elektřiny ze solárních zdrojů Energy 21, však tvrdí, že reálná návratnost se pohybuje okolo osmi až deseti let. Při snížení podpory v příštím roce se pak návratnost investic prodlouží na devět až 11 let.

ČFVPA navrhuje snížit podporu na návratnost deset až 12 let, což údajně odpovídá podpoře v dalších evropských zemích. Stát však podle Romana Portužáka z ministerstva průmyslu a obchodu uvažuje až o patnáctiletém horizontu návratnosti investic. To je však podle asociace pro řadu investorů příliš dlouhá doba, která by mohla rozvoj fotovoltaiky v ČR na několik let zastavit.

"Zatímco se komunikace točí kolem toho, zda je příspěvek na fotovoltaiku ve výší 22 korun měsíčně pro spotřebitele neúnosný, zapomínáme na nezpochybnitelné výhody sluneční energie. Díky solárním elektrárnám ušetřila Česká republika téměř 170.000 tun oxidu uhličitého (CO2), desítky hektarů kontaminovaných či průmyslových areálů jsou smysluplně využity a více než 3000 lidí je zaměstnáno," řekl dnes Kunz.

Výkupní ceny energie vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách od 1. ledna klesnou rozhodnutím ERÚ. Úřad snížil sazbu za megawathodinu z menších elektráren uvedených do provozu v příštím roce o téměř pět procent na 12.250 Kč. U zařízení s výkonem nad 30 kW sazba za vykoupenou megawathodinu energie klesne z nynějších 12.790 na 12.150 Kč.

Vláda navíc minulý týden schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, která umožňuje ještě výraznější snížení podpory výroby elektřiny ze slunečních zdrojů. ERÚ by podle novely mohl od roku 2011 snížit výkupní ceny z fotovoltaiky ročně o více než pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK