Skupina G7 se zabývala situací v Dubaji

27.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto/Washington/Dubaj 27. listopadu (ČTK) - Skupina nejvyspělejších zemí světa G7 se zabývala situací v Dubaji, posuzovala ale jen případné dopady vývoje a žádná opatření v této souvislosti nepřijala. Řekl to dnes kanadský ministr financí Jim Flaherty. Vývoj prý ukazuje, že oživení globální ekonomiky je zatím křehké. Vývojem v Dubaji se zabývá i ministerstvo financí USA.

Emirát Dubaj žádá banky o odklad splátek dluhů v objemu desítek miliard dolarů, které má platit tamní státní společnost Dubai World. Flaherty podle agentury Reuters řekl, že regulátor kanadského bankovního sektoru vidí jen nepatrný anebo vůbec žádný dopad tohoto vývoje na Kanadu. Požadavek Dubaje silně otřásl finančními trhy, které se v Dubaji obávají bankrotu.

"Jednali jsme o tom a sledujeme dopady toho úvěrového případu, který se vztahuje ke společnosti Dubai World," řekl Flaherty na dotaz, zda skupina G7 vydá jednotné stanovisko, aby zmírnila kolísavost kurzů měn na devizových trzích. Možnost společného stanoviska skupiny k měnám ale nadnesl japonský ministr financí, a to ve chvíli, kdy dolar spadl vůči japonskému jenu nejníže za posledních 14 let.

Flaherty řekl, že situaci pozorně sleduje společně s kolegy v zahraničí i doma v Kanadě. "Ráno jsem hovořil s regulátorem finančních institucí. Situaci sledujeme, abychom zachytili případný lavinový efekt, který by se mohl projevit v kanadském finančním systému. Nezdá se, že by v kanadském finančním systému existoval důvod k obavám," dodal ministr.

Krize začala ve středu, kdy emirát Dubaj požádal o odklad splátek miliardových dluhů, které má státní konglomerát Dubai World a jeho hlavní součást Nakheel. Ta se věnuje developerským projektům a stojí například za výstavbou tří umělých ostrovů ve tvaru palmy. Tyto projekty přilákaly investice od řady celebrit a nejbohatších lidí světa.

Flaherty i řada dalších politiků dnes vesměs shodně tvrdili, že vývoj v Dubaji a především reakce finančních trhů ukazují na zatím příliš křehké oživení globální ekonomiky.

Vláda v Dubaji se mezitím snažila mírnit obavy investorů. Konglomerát Dubai World chce restrukturalizovat, proto také žádá o odklad splátek dluhů. Restrukturalizace se ale prý nebude týkat ziskové součásti DP World, která po světě provozuje 49 přístavů. DP World má nesplacené dluhopisy v objemu 3,25 miliardy dolarů, dluhy Dubai World se pohybují kolem 59 miliard dolarů.

Do Dubaje směřují značné objemy investic, emirát je také hlavním zdrojem kapitálu pro západní trhy. Vedle obav z šíření problémů to jsou jedny z hlavních důvodů, proč finanční problémy emirátu způsobují na burzách takový rozruch.

"Dubaj pozorně sledujeme," řekla mluvčí amerického ministerstva financí. Žádné další informace k tomu ale neuvedla. Zatím není jasné, jak velké pohledávky mohou mít v Dubaji americké banky, podle analytiků ale pravděpodobně mnohem menší než banky z Blízkého východu a z Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK