V Mostech je obnoven provoz na železnici, zatím bez problémů

28.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 28. listopadu (ČTK) - V Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku už jezdí osobní vlaky. Doprava tam byla zastavena minulou středu poté, co se propadl ražený tunel a v místě vznikl kráter. Provoz je zatím bez problémů, ale vlaky budou mít zpoždění, řekli dnes ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českých drah.

Osobní doprava se obnovila v 07:00 a první spoj na mezinárodní trati Mosty u Jablunkova - Čadca vyjel v 07:13. Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally je provoz zatím bez problémů, a podle původních plánů tak začne v 19:00 fungovat i mnohonásobně těžší nákladní doprava. Tunelem vlaky musí projíždět nižší rychlostí, a to 20 kilometrů za hodinu.

Stále platí, že soupravy budou minimálně do středy taženy dieslovými lokomotivami, teprve pak by se měl obnovit elektrický provoz. Odborníci budou nyní zjišťovat, jak provoz na trati působí na stabilitu kolejí.

Kvůli omezené rychlosti a dieslovým lokomotivám budou mít spoje zpoždění, které by však mělo být maximálně 20 minut, řekla ČTK regionální mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Samotné omezení rychlosti v tunelu způsobí maximálně pětiminutové zpoždění. Už při stavbě byla rychlost v tunelu omezena z běžných 80 na 50 kilometrů za hodinu, dalších maximálně 15 minut zpoždění může vzniknout právě napojování dieslových lokomotiv.

Podle Šubové po trati jezdí denně v průměru 30 vlaků, přičemž 16 je dálkových, tedy spoje jako jsou například rychlíky, InterCity nebo EuroCity. České dráhy spoje po uzavření trati nahradily autobusy, nyní už však všechny vlaky pojedou po svých běžných trasách.

Zřícený tunel razí společnost Subterra v těsném sousedství starého, v němž byl dnes obnoven provoz. Ve dvou různých dnech se postupně propadl asi 80 metrů dlouhý úsek stavby. Na povrchu vnikl kráter o rozloze přes 7000 metrů čtverečních.

Stavba tunelu začala předloni v říjnu. Firmě vznikla škoda, která se vyšplhá do desítek milionů korun. Na přibližně milion korun vyčíslila škodu elektrárenská společnost ČEZ, které se propadly dva stožáry vysokého napětí. Mimořádná událost poškodila i veřejný vodovod. Událost vyšetřuje policie. Pokud určí viníka, bude obviněn z obecného ohrožení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK