AVG by mohla příští rok debutovat na varšavské burze

28.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Varšava 28. listopadu (ČTK) - Brněnská softwarová společnost AVG by mohla ve druhé polovině příštího roku vstoupit na akciovou burzu ve Varšavě. Podle polského deníku Parkiet to řekl výkonný partner společnosti Enterprise Investors, která je největším akcionářem AVG. Deník napsal, že hodnota emise může překročit miliardu zlotých (asi 6,3 miliardy Kč), v závislosti na akvizičních plánech firmy. AVG by se tak mohla stát největší technologickou společností na varšavské burze.

"AVG je v tomto regionu významným podnikem, proto chceme, aby její akcie byly na místní burze," řekl Dariusz Pronczuk z fondu Enterprise Investors. Fond má v AVG podíl asi 34 procent. "Pokud se rozhodneme AVG uvést na burzu, pak to bude nejdříve na podzim 2010," dodal.

Pronczuk také řekl, že AVG měla v roce 2008 tržby 142 milionů dolarů (asi 2,49 miliardy Kč). To je značný nárůst proti roku 2007, kdy tržby činily jen asi 80 milionů dolarů. "Po výkonu v tomto roce si nemyslím, že tempo rozvoje by se mělo výrazněji zpomalit," řekl Pronczuk. Peníze, které by firma získala prodejem akcií, by zřejmě využila k akvizicím.

"Podíl akcií určených pro veřejný trh musí činit alespoň 25 procent. Myslím si tedy, že minimální hodnota prodávaných akcií by byla jedna miliarda zlotých. Pokud se firma rozhodne pro velké akvizice, pak by její kapitálová potřeba, a tedy i velikost celé nabídky, byla ještě vyšší," nastínil Pronczuk.

O vstupu AVG na burzu už se spekulovalo asi před dvěma lety. Naposledy se objevily informace, že AVG uvažuje o několika burzách, kromě Prahy a Varšavy také například o americkém trhu Nasdaq nebo o londýnské burze LSE.

AVG Technologies vznikla přejmenováním tuzemské společnosti Grisoft. Její bezpečnostní software využívá přes 80 milionů uživatelů ve 167 zemích. Společnost AVG má po celém světě téměř 6000 prodejců, partnerů a distributorů.

Firmu vlastní několik subjektů, vedle zmíněného fondu Enterprise Investors také Benson Oak a Intel Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK