V dukovanské elektrárně si lidé mimořádně pohlédli i strojovnu

28.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 28. listopadu (ČTK) - V dukovanské elektrárně si dnes návštěvníci mohli prohlédnout i strojovnu a výcvikové pracoviště operátorů. Za brány tohoto přísně střeženého atomového zařízení se dostaly tři desítky lidí, kteří si účast v mimořádné prohlídce zamluvili s několikatýdenním předstihem. Obsazena je i druhá exkurze, uskuteční se za týden. Elektrárna ještě nabízí tři další termíny po Novém roce, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Zájemci o jadernou energetiku mohou celoročně navštěvovat informační centrum elektrárny. Do areálu se ale veřejnost běžně nedostane. Mimořádné exkurze se konají v posledních třech letech. "Zájem o ně je velký," řekl Spilka. Jedné exkurze se z bezpečnostních důvodů může zúčastnit maximálně 32 lidí starších 15 let. Přihlášky ale musejí být podány nejpozději dva týdny před konáním prohlídky.

Dukovanské informační centrum v tomto měsíci oslavilo 15 let provozu. Jeho roční návštěvnost se v posledních letech pohybuje kolem 27.000 lidí a je srovnatelná s řadou významných památek v kraji. V následujících dvou letech bude centrum zásadně přebudováno. Promění se v interaktivní pracoviště, které bude schopné poskytovat exkurze podle věku a odbornosti návštěvníků, přiblížil mluvčí.

Dukovanská elektrárna je největším tuzemským zdrojem elektřiny, v provozu je bezmála čtvrt století. Loni vyrobila rekordních 14,434 terawatthodin proudu. Životnost elektrárny byla původně plánována na 30 let, díky dlouhodobé modernizaci zařízení ale společnost ČEZ počítá s prodloužením této doby až na dvojnásobek. Zvažuje se také výstavba nového bloku.

Kvůli dukovanské atomové elektrárně vzniklo nedaleko na řece Jihlavě vodní dílo Dalešice s přečerpávací vodní elektrárnou. Do informačního centra této vodní elektrárny ročně přijíždí kolem 12.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK