Čína by podle EU měla nechat kurz své měny rychleji zpevnit

29.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nan-ťing (Čína) 29. listopadu (ČTK) - Čína by měla nechat svou měnu jüan zpevňovat vůči euru a dalším hlavním světovým měnám rychleji než dosud. Řekli to dnes činitelé eurozóny, kteří v čínském Nan-ťingu jednají o ekonomických záležitostech. Na stejném místě v pondělí začne summit mezi Evropskou unií a Čínou. Zástupci eurozóny jsou přesvědčeni, že rychlejší revalvace jüanu prospěje nejen Číně, ale i celé globální ekonomice.

"Myslíme si, že uspořádané a postupné zpevňování kurzu žen-min-pi bude v nejlepším zájmu Číny a globální ekonomiky," řekl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který jednání o ekonomických otázkách za eurozónu vede. Žen-min-pi, v anglickém přepisu renminbi, je oficiální název čínské měny. Častěji se ale pro čínskou měnu používá název jüan.

Vrcholná schůzka se koná v době, kdy euro systematicky zpevňuje. Někteří evropští politici už projevili nad tímto vývojem v minulých dnech nevoli a naznačili, že pokud bude euro dál zpevňovat, v sázce je proces zotavování západoevropské ekonomiky. A to především kvůli tomu, že do Evropy směřují značné objemy dovozů z Číny. Kurz čínského jüanu je navázaný na dolar, který naopak vytrvale slábne.

V Nan-ťingu jedná vedle Junckera i komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia, anebo prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Za čínskou stranu je rozhovorům přítomen například čínský premiér Wen Ťia-pao nebo guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. Evropská delegace schůzku označila za "upřímnou, ale přátelskou".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK