ERÚ: Pokles cen solární energie by měl být až 30 procent

29.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Pokud by se řídil pokles výkupních cen elektřiny ze solárních elektráren ryze ekonomickou kalkulací, činil by pro výrobny otevřené v příštím roce až 30 procent. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ) na pražské konferenci Alternativní zdroje energie jako investiční příležitost. Zákon umožňuje pro příští rok snížení maximálně pětiprocentní meziroční pokles cen pro nově zprovozněné elektrárny.

"Pokud by to zákon umožňoval, odpovídající pokles cen by byl plných 13 procent pro malé elektrárny a 29,5 procenta pro elektrárny s výkonem nad 30 kilowatt," uvedl Stanislav Trávníček z ERÚ.

Regulační úřad využil pro obě kategorie fotovoltaických zařízení alespoň pětiprocentní snížení výkupních sazeb, které se bude vztahovat na všechny solární elektrárny otevřené v roce 2010.

Důvodem poklesu cen je to, že díky stále výkonnějším solárním panelům se návratnost investic do slunečních elektráren výrazně zkrátila. V některých případech až na pět let. Stát přitom garantuje výkupní ceny na 20 let a zvyšuje je podle inflace. Již fungujícím elektrárnám tak v příštím roce zvedne výkupní ceny zhruba o dvě procenta.

Vzniklá situace vede v těchto týdnech k obrovskému boomu slunečních elektráren. Podnikatelé se snaží zprovoznit své výrobny ještě letos, aby stihli získat do konce roku výhodnější výkupní ceny.

Zatímco ještě za celý rok 2007 se v Česku vyrobilo v solárních elektrárnách 1,8 gigawatthodiny, letos to bylo jen za prvních sedm měsíců roku už téměř 44 gigawatthodin.

Veliký zájem dokladuje například množství žádostí elektráren, které chtějí být připojeny k přenosové síti. "V současnosti evidujeme neuvěřitelných 1500 žádostí měsíčně. Už jen administrativně je to velmi náročné zvládnout," uvedl ředitel úseku poskytování sítí společnosti ČEZ Distribuce Martin Němeček.

Podle Němečka celkem nyní ČEZ Distribuce vyřizuje žádosti o připojení elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů, které by měly souhrnný výkon 8,2 gigawatt.

To je obrovské číslo. Pro představu, plánované rozšíření Temelína by přineslo asi dva gigawatty," uvedl Němeček. "Předpokládám, že část žádostí má jen spekulativní charakter. Protože jinak by stačilo, aby foukal vítr a svítilo slunce, a Česko má o elektřinu postaráno," dodává.

Ve skutečnosti ERÚ zatím předpokládá, že v Česku dosáhne letos zelená energie podílu na hrubé domácí spotřebě jen 6,5 procenta. Cílem pro příští rok je osmiprocentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK