Ceny nemovitostí v Dubaji čeká kvůli krizi asi rychlejší pokles

29.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 29. listopadu (ČTK) - Realitní trh v Dubaji má před sebou pravděpodobně rychlejší pokles cen než dosud. Očekávají to analytici, kteří posuzují dopady dluhové krize v tomto emirátu. Dubajští činitelé před pár dny oznámili, že chtějí odložit splátky dluhů, které mají dvě nejvýznamnější dubajské firmy. Pokles cen zřejmě urychlí obavy o financování realitních projektů.

"Ty zprávy působí na psychiku investorů. Ceny obytných nemovitostí by se mohly snížit o dalších 20 až 30 procent rychleji, než jsme dosud předpokládali," řekl šéf výzkumu v bance UBS Saud Masud. Banka podle něj původně předpokládala, že ceny se v tomto rozsahu sníží do druhého pololetí 2011.

Zprávy, které přišly ve středu z Dubaje, otřásly finančními trhy po celém světě, i když některé burzy už se v pátek začaly zotavovat. Dubaj chce o odklad splátek požádat věřitele konglomerátu Dubai World, stejně jako jeho developerské součásti Nakheel. Oba podniky mají zásadní vliv na celou ekonomiku Dubaje a hrají ústřední roli v rozvoji emirátu.

"Je možné, že v důsledku restrukturalizace dojde i na další omezování pracovních příležitostí. To by mohlo přímo ovlivnit odliv populace a vyústit v převis nabídky nemovitostí," dodal Masud. Dubaj chystá restrukturalizaci svých hlavních podniků, z toho důvodu žádá věřitele, aby zatím splátky dluhů nevyžadovali. Nakheel chce odklad splátek o půl roku.

Státní koncern Dubai World měl ke konci srpna závazky v objemu asi 59 miliard dolarů (zhruba 1,04 bilionu Kč). Závazky tohoto podniku zároveň tvoří podstatnou část dluhů emirátu, které přesahují 80 miliard dolarů. Nakheel má splatné závazky v objemu 3,5 miliardy dolarů, které měl vyrovnat 14. prosince. Trh do poslední chvíle čekal, že Nakheel nebude mít se splátkou tohoto dluhu problém.

"Myslím, že pokud jde o obytné nemovitosti, tak to vliv mít bude. V nejbližší době zde bude nejistota kolem závazků této skupiny, což ovlivní ceny," myslí si zástupce americké konzultační společnosti CB Richard Ellis Nicolas Maclean. "Pokud ale máte nemovitosti u úplně jiného developera, lavinovitý efekt může být jen krátkodobý," dodal.

Ceny nemovitostí byly v Dubaji na vrcholu loni, od té doby se snížily o více než 50 procent. Někteří analytici donedávna uváděli, že trh se stabilizoval a situace na něm se zlepšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK