Centrální banka SAE zavedla úvěrový program na podporu likvidity

29.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 29. listopadu (ČTK) - Centrální banka Spojených arabských emirátů (SAE) dnes zavedla nový úvěrový program, který má zvýšit likviditu v bankovním systému. Smyslem je uklidnit investory, které vyděsilo oznámení Dubaje, že tamní dva klíčové koncerny chtějí odložit splátky dluhů. Centrální banka se zároveň postavila za místní komerční banky i za odnože zahraničních bank, které působí na území emirátů.

"Centrální banka oznámila bankám ze Spojených arabských emirátů i pobočkám zahraničních bank, které v SAE působí, že k jejich běžným účtům, které mají u centrální banky, jim poskytne další úvěrovou linku, a to za úrok 50 základních bodů nad tříměsíční sazbou Eibor," píše se v prohlášení centrální banky SAE. Eibor je mezibankovní sazba v emirátech, obdoba londýnské mezibankovní sazby Libor.

Žádné další podrobnosti centrální banka k novému opatření neuvedla. Tvrdí ale, že bankovní systém je ve Spojených arabských emirátech nyní zdravější a likvidnější, než byl před rokem.

Dubaj 25. listopadu otřásla finančními trhy, když oznámila, že požádá věřitele konglomerátu Dubai World, aby po firmě zatím nevyžadovali splátky dluhů. Dubai World a jeho developerská součást Nakheel mají zásadní vliv na ekonomiku celého emirátu a stojí za jeho masivním rozvojem v minulých letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK